...

Fí relé beépítése

Először is mi az a Fí relé?

Az áram-védőkapcsoló (ismert még: FI relé, érintésvédelmi relé, ÉV-relé és életvédelmi relé, illetve ÁVK néven is; olyan elektromos kapcsolókészülék, amely lekapcsolja a mögötte lévő hálózatot, amennyiben (relatíve kicsi) szivárgó áramot észlel.  

Alapelv:

Ha egy vezető vagy egy fogyasztó földzárlatos lesz, illetve ha valaki véletlenül megérinti a hálózat feszültség alatt álló részeit vagy a hálózatban lévő hibát, vagy a berendezések meghibásodását azonnal érzékeli és leold, feszültségmentesít. A készülék a tényleges áramütés kialakulása előtt lekapcsol. Többféle értékű relé létezik.

A 10mA és a 30mA érzékenységű fi-relé bizonyos fokú védelmet nyújt aktív részek közvetlen érintésekor, vagyis a villamos hálózat üzemszerűen feszültség alatt lévő részeinek véletlen hozzá nyúlásakor is. A Fi-relé, vagyis az áram-védőkapcsoló a legkorszerűbb készüléke a modern érintésvédelemnek, és mostanra a hibavédelem egyik nélkülözhetetlen eszközeként tartjuk számon. Új villamos hálózat kiépítésénél vagy felújításnál az áramvédő kapcsoló beépítése kötelezően történik a háztartásokban. A régi berendezések is felszerelhetőek Fi-relével, de csak abban az esetben, ha rendelkeznek a beépítéshez szükséges összes feltétellel. Fi-relé tűzvédelmi feladatot (feltételesen) is ellát, mivel észleli a szigetelés hibáit. Az áram-védőkapcsoló nem önálló érintésvédelmi módszer, hanem védővezetős érintésvédelem kiegészítő védelmi készüléke.

Fí relé bépítése, bekötése

Ha a hálózat megfelelő és az érintésvédelmi relé beépítésre kerülhet. Azaz nincsenek felcserélve a kötéseknél a nulla (kék) és a védő (sárga) vezetékek a lakáson belüli kötéseknél.

Felszerelés díjak 2023-ban

Fí relé beszerelés díja - 15.000 Ft (1 fázisú fí relé beszerelésénél)

Fí relé beszerelés díja - 25.000 Ft (3 fázisú fí relé beszerelésénél)

Tartalmazza - Kiállási díjat, munkadíjat, LEGRAND érintésvédelmi relé díját, szükséges alapanyag díját (vezeték, érvéghüvely) 

Kérje árajánlatunkat és egyeztessen velünk egy mindkettőnk számára megfelelő időpontot.

+3620 507 88 81

Kérje visszahívásunkat

(Nem jelent azonnali visszahívást!)