...

Régi vezetékek cseréje

Az 1980-es évek előtti épületeknél gyakran előfordulnak olyan régi alumínium vezetékek, melyeket védőcső nélkül építettek be, de ugyanígy jellemző lehet ezeknél a védőföldelés hiánya is.

Amennyiben az elektromos vezetékek elavultak, vagy esetleg már életveszélyessé váltak, ki kell őket cserélni. Ez az egész lakásban nagy felfordulással jár, ezért érdemes összekötni a felújítással.

Vászonszigetelésű vezeték
Vászonszigetelésű vezeték

Egy épületet, lakást vélhetően a kornak megfelelő műszaki tartalommal létesítettek, a jogszabályoknak és a műszaki előírásoknak megfelelően méretezték és kivitelezték az elektromos hálózatot. Az esetenként több tíz évvel ezelőtt létesült rendszerek - amennyiben nem végezték el rajtuk a szükséges felülvizsgálatokat és korszerűsítéseket - nem képesek megfelelni a megnövekedett teljesítmény- igényeknek.

Az elektromos hálózatok élettartama nagyságrendileg 30 év. Ennyi idő alatt a szabványok és a felhasználók igényei is olyan nagymértékben változnak, hogy a csere elkerülhetetlenné válik. A vezetékek elöregedése azonban nem az egyetlen indok a cserére. Sokszor előfordul, hogy olyan nagy teljesítményű elektromos készüléket üzemelünk be, ami igényli a vezetékrendszer felújítását.

Sokféle előjele lehet annak, hogy itt az ideje a vezetékek cseréjének. Ha több készülék együttes használata esetén rendszeresen lecsapódik a kismegszakító vagy kiolvad a biztosíték, zárlatok keletkeznek, felmelegednek, szikráznak a konnektorok, égett bakelit szagot érez a lakásban, esetleg pislákolnak a lámpák, akkor tudjuk, hogy elérkezett az idő a lakás elektromos vezetékrendszerének átvizsgálására, természetesen egy szakember által. A teljes csere komoly munka.

MM Fal vezeték (Panel épületnél jellemző)
MM Fal vezeték (Panel épületnél jellemző)

A feladat tehát összetett, de kétségkívül érdemes ezt elvégezni, hiszen újabb 30 évre letudhatjuk az elektromos vezetékekkel kapcsolatos teendőket. Az elektromos rendszert a létező legmodernebb és legjobb minőségű elemekből érdemes összeállítani. 

Mindenképpen kérjük ki a villanyszerelő tanácsát a rendszer méretezés vonatkozásban. Inkább túlméretezett legyen a vezeték rendszer, mint alul méretezett, mert így a későbbiekben az új bekötések által emelkedő nagyobb terhelést is ki tudja szolgálni.

Nagyon Fontos! Vörös betűkkel írva!

A TOPP első helyen az alumínium és réz kötések  szerepelnek a lakástüzek esetében! Kémiai tulajdonságuk alapján ezeket tilos akár a képen látható módon is össze illeszteni. Van erre egy szabvány által elfogadott módszer. Erre a megoldásra kérje szakember véleményét!

A villamos tüzek jelentős részében az elavult régi vezetékek állnak mivel egyre több és nagyobb energia igényű villamos berendezéseink vannak, és ezt a régi vezetékek ezt már nem bírják. 

Magyarul: Az áram akkor is áramlik ezen a kábelen, próbálja elvégezni feladatát de ahogy ezt megteszi a kis keresztmetszetű kábelen felmelegedés jön létre, mert a kábelen több áram próbál átjutni mint amennyire tervezték.

Villamos lakástűz
Villamos lakástűz

Panel lakás vezeték cseréje, munkafolyamata, anyagfelhasználása, kb.-i díja

Családiház vezeték csere
Családiház vezeték csere

Kérje árajánlatunkat és egyeztessen velünk egy mindkettőnk számára megfelelő időpontot.

+3620 507 88 81

Kérje visszahívásunkat

(Nem jelent azonnali visszahívást!)