...

Keresztváltókapcsoló  

bekötése, működése lépésről - lépésre

Miket használtam a szerelés során?

  • 2db sorkapocs
  • 1db 10 B kismegszakító
  • 2db Lergrand 106 váltókapcsoló
  • 1db Legrand 107 keresztváltó kapcsoló
  • 1db E27 foglalat
  • 1db Izzó
  • 3db 65mm-es szerelvény doboz

Ez a rajz a gyártó előírásaival. A képen elsőként egy váltókapcsolót, ezt követően egy keresztváltó kapcsolót majd a legvégén egy újabb váltókapcsolót láthatunk.

A keresztváltót így láthatjuk minden esetben közre fogjuk egy-egy váltókapcsolóval. De természetesen lehet ez akár több keresztváltókapcsoló is. (Pl. Iroda házakban vagy hosszabb folyosókon általában minden ajtó mellett).

Azt hinnénk, hogy a lámpa foglalat bekötésénél mindegy mit hogy kötünk. Hát sajnos ez nem igaz! A szabvány értelmében a foglalat alsó pontja a Nulla a foglalat oldal érintkezője pedig a Fázis (L) a védő érintkező a középső csatlakozás minden esetben.

A védővezetőt és a nullát vihetjük célirányosan a lámpafoglalatunkhoz ezzel ennél többet nem fogunk dolgozni. 

A kötéseknél ne felejtsük a sorrendet. Váltó-Keresztváltó-Váltó.  A kismegszakítóból érkező fázisvezetővel elmegyünk a váltókapcsoló bejövő csatlakozójához.

A váltókapcsoló kimeneti (Felső) egyenesen tovább haladó vonalából tovább indulunk a keresztváltókapcsolónk kimeneti oldalához csatlakoztatva.

Visszatérünk a váltókapcsolónk maradék 1 felső ponti csatlakozójához. Innen egy fázis vezetővel kötünk a keresztváltókapcsolónk kimeneti oldalához (korábbi kötésünk alá közvetlenül).

A keresztváltó kapcsolónk felső bementi jelétől elindulunk a második váltókapcsolónk oldalsó kimeneti csatlakozására.

A keresztváltókapcsolónk alsó bementi jelétől elindulunk a második váltókapcsolónk egyenesági kimeneti csatlakozására. 

Végül a váltókapcsolónk bejövő oldalára (együl maradt csatlakozó) rá csatlakoztatjuk a lámpafoglalathoz menő fázis vezetőt.

Ha megvagyunk rögzítjük a kapcsolókat és rárakjuk az érintésvédelmi borítókat. Ha megvagyunk csatlakoztassuk a hálózatra. 

Teszteljünk munkákat, minden kapcsolót ellenőrizzünk le és felkapcsolási műveletekre.

Remélem tudtam egy kicsit segíteni a Legrand 106 váltókapcsoló és a Legrand 107 keresztváltókapcsoló bekötésében. Ha tetszett nem sértődőm meg ha megosztod és segítesz másnak Te is.