Forgásirányváltás keresztreteszeléssel

lépésről-lépésre
Forgásirány váltás bekötése
Forgásirány váltás bekötése

Mi kell hozzá? Miket használtam én?

Íme a recept:


  • 1db műanyag szerelődoboz benne egy DIN sínnel
  • 1db zöld nyomógomb
  • 1db piros nyomógomb
  • 1db sárga nyomógomb
  • 2db mágneskapcsoló
  • 3db sorkapocs
  • 1db 10Amperes kismegszakító
  • 2db E27-es izzófoglalat
  • 2db E27-es izzó

Az első sorkapocsból elindulunk a kismegszakító felső irányába.

Ezt követően a kismegszakító végpontjából tovább haladunk az első azaz S1 PIROS Normal Close (normál helyzetben zárva) nyomógomb 1 es érintkezőjéhez.

Ha ezzel is megvolnánk vigyük tovább az elektronfiúkat a két nyomógombunk azaz S1 (Normal Close) 2es csatlakozásából az S2 és S3 (Normal Open) nyomógombunk 3 as érintkezőjéhez . Itt tudjuk vezérelni a jobbra balra irányt.

Ugyanebből az S2 és az S3 nyomógombunk 3as érintkezőjéből ágaztassunk le egy-egy vezetéket értelemszerűen jobb és a baloldali mágneskapcsolóinkhoz itt pedig használva a mágneskapcsoló segédérintkezőit rá csatlakozunk az NO 53-as bementi állásaiba.Tehát S2 / 3as érintkezőből K1 53as NO segédérintkezőjébe és az S3 / 3as érintkezőből K2 53as NO segédérintkezőjébe.

A jobb (zöld) és a bal (sárga) nyomógombjainkat összekötjük a mágneskapcsolóink segédérintkezőihez a korábbi kötésünk túloldalán lévő kimeneti szintén NO végpontokhoz. Azaz S2 nyomógomb 4es csatlakozásából a K1 54 es NO csatlakozásába és az S3 nyomógomb 4es csatlakozásából a K2 54 es NO csatlakozásába.

A következő lépésekben bekötjük azt az ellentartását a mágneskapcsolónak ami megakadályozza az egyidejű kapcsolást. Azaz ahhoz, hogy fordítsunk a forgásirányon először ki kell kapcsolni és utána tudjuk újra indítani az ellenkező irányba. 

A K1 mágneskapcsolójának NO 54es kimeneteléből elindulunk a K2 mágneskapcsoló NC (Normal Close)  61-es érintkezőjéhez. Majd ugyanezt megfordítva a K2 mágneskapcsolójának NO 54es kimeneteléből elindulunk a K1 mágneskapcsoló 61 NC (Normal Close) érintkezőjéhez.

Ezt követően szintén csinálunk egy keresztkötést. A K1 62 NC kimeneti (másik oldali) végpontjából feszültséget adunk a K2 mágneskapcsoló fő érintkezőjének (A1) ha ezzel megvagyunk ismét megcserélve a folyamatot a K2 62 NC kimeneti (másik oldali) végpontjából feszültséget adunk a K1 mágneskapcsoló fő érintkezőjének (A1).

Ha ezzel is megvolnánk rákötjük a mágneskapcsolóinkra a nulla vezetőnket. Mindegyiknél az A2 fő érintkezőt használva.

Kössünk rá a végén egy-egy izzót, hogy látványos legyen a tesztelésünk a végén, de ha nem kötsz rá akkor is láthatod a mágneskapcsoló behúzását és kattanását.

Az izzót a mágneskapcsoló kimeneti 54 es NO végponthoz rögzítjük értelemszerűen 1et az első K1 mágneskapcsolóhoz és egyet a K2 mágneskapcsolóhoz. Én a nullát szintén a mágneskapcsolóhoz kötöttem de ha neked kényelmesebb besorolhatod az első sorkapcsokhoz is. Természesen a védővezetőt ne felejtsd el szintén bekötni!

betáp kábel bekötése
betáp kábel bekötése

Utolsó szerelésként pedig csatlakoztatjuk a kábelünket a sorkapocshoz. A dugalj csatlakoztatása előtt nézzük meg akár egy fázis ceruzával, hogy melyik a fázis a konnektorba hiszen nekünk számít a bekötéseink miatt. 

Nézzük a munkánkat!

A zöld gombmegnyomását követően a bal oldali izzónk világít, ha megnyomjuk a sárga gombot akkor a másik fele nem marad kapcsolt állapotban. Így csak a baloldali világít. Piros gombbal tudjuk az áramkört megszakítani. 

A sárga gombmegnyomását követően a jobb oldali izzónk világít, ha megnyomjuk a zöld gombot akkor a másik fele nem marad kapcsolt állapotban. Így csak a jobboldali világít. Piros gombbal tudjuk az áramkört megszakítani.  

Remélem tudtam egy kicsit segíteni a csillag-delta kapcsolás bekötésében. Ha tetszett nem sértődőm meg ha megosztod és segítesz másnak Te is.