...

Milyen hálózatom van otthon?

Először is megpróbálok az írásom során érthetően és nem szakzsargont használva pár fontos információt nyújtani.

Nagyon fontos, hogy tudd ettől még nem lettél szakképzett, egy alap tudást szereztél! Ez az alapja az otthoni vagy épp irodai, ipari villamoshálózatodnak.

TN-C, TN-S, TN-C-S

Először is mik ezek a betűk? (Ne add fel ez csak bemelegítő!)

T betű: Az első betű mutatja meg hogy a tápláló transzformátor (kint a ház előtt) kivezetett csillagpontja hova van kötve. T a terra rövidítése, ami az jelenti, hogy föld. A kisfeszültségű tápláló transzformátor csillagpontja más néven nullpontja földelt azaz föld potenciálon van.

N betű: Második betű jelöli, hogy a védendő testek hova vannak kötve. Az N a neutral rövidítése, itt azt jelenti nullapont, földpont. Nullázott rendszerben a testek a nullaponthoz csatlakoznak.

C betű: A common szó rövidítése és a jelentése az, hogy közös. A nulla vezető és védővezető egy közös vezetőben van egyesítve, aminek a neve PEN (protective earthing neutral).

S betű: A separated szó rövidítése és a jelentése szétválasztott. A PEN vezető szétválasztását jelöli önálló PE és önálló N vezetőre. 

PE: A separated szó rövidítése és a jelentése szétválasztott. A PEN vezető szétválasztását jelöli önálló PE és önálló N vezetőre.  

PEN: A separated szó rövidítése és a jelentése szétválasztott. A PEN vezető szétválasztását jelöli önálló PE és önálló N vezetőre.  

TN-C rendszer

Nullázás (TN-rendszer)
Ha a közvetlenül földelt közmű hálózatot üzemeltet az Áramszolgáltató (pl. E-On, Elmű) és ehhez hozzájárul, akkor a nullavezetőt  védővezetőként is szabad felhasználni, ez a nullázás, nemzetközi jelölése: TN- rendszer. (Hazánkban az áramszolgáltatói hálózatok jelentős része nullázott). Ebben a kétbetűs jelölésben, a második betű a testhez kötött nullavezetőt jelöli. Elvben ennek három megoldása is van.

Leginkább lakótelepi ingatlanoknál tapasztaltunk ilyet! Védőföld kiépítésének teljes hiánya illetve ha ki van alakítva akkor gyakori tiltott nullázásos rendszer.

Nullával egyesített védővezető (TN-C rendszer)

Az L1, L2, L3 jelenti a fázist amiben érkezik hozzánk az áram. Az első szerint, sehol sem építenek ki külön védővezetőt, az egyfázisú üzemi áramok vezetésére szolgáló nullavezetőt (jelölése N=neutral) kötik minden fogyasztó készülék testére. Ebben az esetben a rendszer jelölése TN-C (a C=common jelzi,hogy a védővezető és a nullavezető mindenütt közös). Ez a lehetőség bizonyos esetekben csupán elvi, mert 10mm2-nél kisebb keresztmetszetű vezetékeknél a közösítést, a közös vezető megszakadásának veszélye miatt, a szabvány tiltja

  • Elkülönített védővezetős rendszer (TN-S rendszer) (Szinte lehetetlen, hogy ilyen hálózatod van)
    A második lehetőség az, hogy a védővezetőt mindjárt a tápláló transzformátortól kezdve külön választják az egyfázisú üzemi áramokat vezető nullavezetőtől. Ezt a megoldást TN-S (S=separated, elkülönített) betűcsoporttal jelölik. Sajnos ezt a megoldást egy áramszolgáltató sem nagyon szorgalmazza mert akkor neki 5 vezetőt kellene kiépítenie, tehát ez maradjon meg bennünk úgy hogy van ilyen is valahol a nagy világban.
  • Egy darabig közös PE N (TN-C-S rendszer) (Ilyened lehet elképzelhető!)
    A harmadik megoldás a leggyakoribb. Egy darabig közös az üzemi nullavezető és a védővezető(ez tehát a PEN vezető), majd egy ponton szétválnak.  Azt, hogy a két vezető szétválasztása hol történjen (áramszolgáltatói csatlakozópontnál, az épületbe való becsatlakozásnál, a fogyasztásmérőnél, vagy csupán a 10 mm2-nél kisebb keresztmetszetű vezetékek csatlakozásánál) a helyi viszonyok és körülmények döntik el. Ebben az esetben ha az áramszolgáltatótól megkapjuk a betápláló kábelt akkor 1 fázis esetén 2 kábelt kapunk 3 fázis esetén 4 kábelt. Miután szétválasztottuk a kábelt (PEN vezetőnek hívják) utána lesz egy Zöld-sárga PE és Kék N (nulla) vezetőnk. Tehát bent a lakásba jobb esetben van 3 vezetéked 1 fekete, 1 kék, 1 zöld-sárga vagy régen piros volt. 
  • NAGYON FONTOS!
  • A védővezető (zöld-sárga) és a nulla (kék) egy ponton ugyanazon a kábelen érkezik ahogy fent leírtam. DEEEEEE
  • Ezt egyszer szét szabad kötni de utána már tilos! Ez a zöld-sárga kábel zárlati áramot vezet el vissza a hálózatba.