...

Fi relé/ Érintésvédelmi relé

Az áram-védőkapcsoló (ismert még: FI relé, érintésvédelmi relé, ÉV-relé és életvédelmi relé, illetve ÁVK néven is ismert) olyan elektromos kapcsolókészülék, amely lekapcsolja a mögötte lévő hálózatot, amennyiben (relatíve kicsi) szivárgó áramot észlel. Ilyen eset például akkor fordulhat elő, ha egy vezető vagy egy fogyasztó földzárlatos lesz, illetve ha valaki véletlenül megérinti a hálózat feszültség alatt álló részeit.A hálózatban lévő hibát, vagy a berendezések meghibásodását azonnal érzékeli és leold, feszültségmentesít. A készülék a tényleges áramütés kialakulása előtt lekapcsol. Többféle értékű relé létezik, van 10,30,100 miliamper kivitelben. 

Általános háztartásban a 30 mA (miliamper) -osat építjük be, külső dugaszolók esetén a 100 mA javasolt. 

Megfelelő védő/földelt hálózatba lehet beszerelni, régi hálózatokba mint példáéul régi panel épületek nem biztos hogy egyáltalán fel lehet majd kapcsolni, ebben az esetben egy alapos hálózat átvizsgálás szükséges. Itt általában a védő és a nulla vezetők (sárga,zöld kábel és a kék) össze vannak cserélve mert régen nem voltak az MM falkábelek színekkel ellátva.

Így a régi hálózatoknál teljesen át kell ellenőrizni a beépítés után az összes konnektort, lámpát, csatlakozó pontokat. Szerencsés esetben hamar lehet javítani a hibát, és egy védett rendszert kaphatunk.

Mi dolguk a nagy világban?

Az ÁVK-k ellátnak:
1. közvetlen érintés elleni védelmet,
2. közvetett érintés elleni védelmet,
3. tűzvédelmet .

Vannak, akik kétségbe vonják az ÁVK-k tűzvédelmi szerepét, hiszen "valószínűtlen, hogy akár 100-500 mA áram tüzet okozzon". Ez igaz, de gondoljunk arra, hogy a növekvő szivárgó áram detektálása még jókor fölhívja a figyelmet a romló szigetelésre, a potenciálisan veszélyessé váló készülékre vagy hálózatrészre, így még időben megtörténhet a csere, javítás vagy rekonstrukció. Tehát az ÁVK-k fontos tűzvédelmi szerepet láthatnak el, nem a tűz keletkezését megelőző pillanatban, hanem még jóval korábban.

Balra fent: védelem a fázisvezető véletlen érintésekor. Jobbra fent: védelem a hiba folytán feszültség alá került fém rész érintésekor. Balra lent: Közvetett érintés elleni védelem természetesen megtörténhet áramütés nélkül is (és ugyanez egyben tűzvédelmet is jelenthet). Jobbra lent: ami ellen az ÁVK sem tehet semmit: fázis-nulla érintéses baleset.

Nem minden ellen véd!

Az ÁVK sem csodaszer, vannak korlátai. Működési elvéből következően ott alkalmazható, ahol a nullától elkülönülő védővezető van. És értelemszerűen - sajnos - nem fog védeni a közvetlen fázis-nulla vezető érintése miatti áramütéskor, ha egyidejűleg nem lép fel a föld felé sönt áram. 

Amennyiben igénye lenne rá, hogy lakásába felszereljünk egy érintés védelmi relét, bővebb információkat a képre kattintva érhet el.